CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Mersin Serbest Bölge’den Türkiye sokulduğu iddia edilen 150 milyon TL değerindeki 23 bin ton GDO’lu pirinci TBMM gündemine taşıdı.
CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Mersin’de el konulan 23 bin ton GDO’lu pirinçle ilgili yazılı soru önergesi verdi. Çin ve Afrika’da üretilen ve gönderildiği ABD tarafından ülkeye sokulmayan GDO’lu pirinci ucuz fiyattan Türkiye’deki Göze Tanıtım Ürünleri, TAT Bakliyat, Tiryaki Agro Gıda’ya satıldığına yönelik basındaki iddiaları anımsatan İlhan Demiröz, bu iddiaların gerçek olup olmadığını Bakan Eker’e sordu.
Bakanlık’ın yurt dışından ithal edilen gıda maddelerine karşı önceden bir laboratuvar incelemesi yapıp yapmadığının” açıklanmasını isteyen İlhan Demiröz, şöyle devam etti:
“Haberin detayında ele geçirilen bu pirinçlere dört kez tahlil yapıldığı ve üçünde GDO’lu olduğu, birinde ise GDO’suz olduğu sonucuna ulaşıldığı yer almaktadır. GDO’suz olduğu yönünde sonuç veren laboratuvar ise Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı ulusal laboratuvarın olduğu ifade edilmektedir. Üç ayrı yerde GDO’lu olarak tespit edilen pirinçlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı ulusal laboratuvarda GDO’suz olarak sonuç vermesinin mantıklı bir açıklaması tarafınızdan yapılabilir mi?”
RAFLARDAKİ ÜRÜNLERE ÖNLEM ALINDI MI?
“Adı geçen firmaların açık, kapalı ve paketlenmiş olarak gerçekleştirdikleri geriye dönük ithalatlarıyla ilgili bir inceleme yapılıp yapılmadığını” soran CHP Bursa Milletvekili Demiröz, önergesinde ayrıca şu sorulara da yer verdi:
“Adı geçen firmaların raflarda bulunan ürünlerine yönelik bir önlem alındı mı? Ülkemizde son üç yıl içerisinde kaç ton GDO’lu ya da içerisinde yasaklı madde bulunan gıda tüketim maddesi ya da hammaddesi ele geçirildi? Bu ürünler neler? İzinli olmayan GDO’lu ürünlerin hangi firmalar tarafından üretimi ve ticareti yapıldı? Bu firmalara hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Gıda tüketim ürünlerinde GDO’lu olup olmadığına dair etiketlemenin yapılacağını ifade etmenize rağmen, gereğinin yapılmadığı görülmektedir. Gıda tüketim ürünlerinde GDO’lu olup olmadığına dair etiketleme için ne zaman uygulamaya geçilecektir?”